Quantcast
Channel: Västerbottens läns landsting – Region Västerbotten
Viewing all 19 articles
Browse latest View live

Databaser

$
0
0

Västerbottens läns landsting abonnerar på databaserna AMED, CINAHL, PsycInfo, Medline och det kliniska beslutsstödet Best Practice.  Nytt från och med 2013 är läkemedelsdatabaserna Micromedex, Neofax och Pediatrics. Dessa databaser finns tillgängliga i databaslistan till vänster och under fliken Databaser i portalen vll:s e-bibliotek.  I portalen finns även många fria resurser som Cochrane Library och den nordiska databasen SweMed+.

Databaser som framför allt innehåller systematiska översikter, meta-analyser, kliniska studier och liknande som stöd för ett evidensbaserat arbetssätt finns under kategorin ”Evidensbaserat” i vll:s e-bibliotek.

För att komma vidare från en artikelreferens i en databas klickar du på sfx-knappen (där det finns en sån):  sfx-knapp

Via sfx får du åtkomst till artikeln i fulltext, beställningsformulär med mera. Utanför landstingets intranät krävs inloggning för tillgång till databaserna AMED, Best Practice, CINAHL, Medline, Micromedex, Neofax, Pediatrics och PsycInfo, se ”Extern åtkomst” i vänstra listen.

PubMed
För att kunna utnyttja länkningsverktyget sfx i den fria databasen PubMed måste du gå via portalen vll:s e-bibliotek eller använda följande länk:  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?otool=isevastclib

 


Tidskrifter

$
0
0

Västerbottens läns landsting prenumererar på 1 300 elektroniska tidskrifter via sjukhusbibliotekens nationella samarbete, Eira. Dessa prenumerationer liksom fritt tillgängliga tidskrifter och det tryckta tidskriftsbeståndet vid Lycksele och Skellefteå sjukhusbibliotek hittar du i vll:s e-biblioteks tidskriftslista.

Klicka på sfx-ikonen för fulltext och beställningsformulär:  sfx-knapp

Om du befinner dig innanför landstingets intranät får du upp tidskrifterna i fulltext.  För licensierade tidskrifter utanför intranätet krävs inloggning, se ”Extern åtkomst” till vänster.

Du kan kostnadsfritt beställa upp till tio arbetsrelaterade tidskriftsartiklar per år från Lycksele och Skellefteå sjukhusbibliotek.

Om du finns i Umeåområdet beställer du tidskriftsartiklar från Medicinska biblioteket vid Umeå universitetsbibliotek.

Vid besök på Medicinska biblioteket vid NUS kan du få tillgång till Umeå universitetsbiblioteks tidskrifter.

Lista på tidskriftsprenumerationer:  tidskrifter 2013

 

 

Om medicinsk biblioteksverksamhet

$
0
0

Vi ger länets landstingspersonal tillgång till medicinska e-böcker, e-tidskrifter och databaser och lokal biblioteksservice inom Lycksele och Skellefteå sjukvård.  Den medicinska biblioteksverksamheten är en integrerad del av sjukhusbiblioteken i Lycksele och Skellefteå.  Vi tillhör Länsbiblioteket i Västerbotten och är en del av Region Västerbotten.

Vid Lycksele och Skellefteå sjukhusbibliotek hittar du facklitteratur inom medicin, omvårdnad, sjukgymnastik, arbetsterapi, psykiatri med mera. Böckerna kan du söka i sjukhusbibliotekens gemensamma katalog.  Litteratur som vi inte har själva beställer vi från andra bibliotek. Här kan du även få utbildning i informationssökning och beställa kopior på vetenskapliga tidskriftsartiklar.

Om du arbetar inom en verksamhet som har vårdavtal med landstinget har du tillgång till medicinska e-resurser via landstingets intranät alternativt på Lycksele eller Skellefteå sjukhusbibliotek.

Landets sjukhusbibliotek samarbetar i det så kallade Eira-samarbetet bland annat med central upphandling av e-resurser till landstingen.  Sjukhusbiblioteken deltar med en kontaktperson för Västerbottens läns landsting.

Inom Umeå sjukvård är det Medicinska biblioteket vid Umeå universitetsbibliotek som ger lokal biblioteksservice.

 

Sjukt bra kulturfestival – Novemberblues

$
0
0

Än en gång slår vi upp portarna för kulturfestival i novemberrusket.
– Kultur är viktigt för hälsan och vi är övertygade om att den här festivalen och andra kulturevenemang som sjukhusbiblioteken arrangerar bidrar till att människor, mår lite bättre säger Ann-Helen Littbrand, kultursamordnare för sjukhusbiblioteken, Region Västerbotten.

Två veckor fulla av kulturevenemang på Västerbottens tre sjukhus – för patienter, anhöriga, personal och för dig som har möjlighet att slinka in på något av de öppna evenemangen.

2 – 16 november på Norrlands universitetssjukhus i Umeå, Lycksele och Skellefteå lasarett.

Se bland annat dansfilmen Outside in med Tove Skeidsvoll, Improshow med Skuggteatern, föreläsning och workshop om hemslöjd – Ser du löven för alla träd? Vernissage av utställningen Fyndat på Gammplatsen, högläsning, berättarföreställning och inte minst konsert med stråkkvartett ur Norrlandsoperans symfoniorkester. Eller delta i årets tävling som är teckning.

Se bifogat programblad: http://regionvasterbotten.se/wp-content/uploads/2012/10/Program_Novemberblues-2012-1.pdf

och läs mer på (Sjukhusbibliotekens hemsida.) www.regionvasterbotten.se/novemberblues

– Några av evenemangen är öppna, andra slutna och några går även att se i sjuksängen genom vårt interna videosystem, berättar Ann-Helen Littbrand.

För mer information:
Ann-Helen Littbrand, kultursamordnare för sjukhusbiblioteken, Region Västerbotten, 090-785 87 31, 090-16 37 26, annhelen.littbrand@regionvasterbotten.se

Presskontakt:
Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, mariann.holmberg@regionvasterbotten.se, 072 222 73 43

Sjukhusbibliotekens vecka

$
0
0

Alla landstingsanställda i Västerbotten har tillgång till forskning från hela världen,  massor av e-tidskrifter och databaser via sin dator. En fantastisk värld utanför Google! Allt via sina sjukhusbibliotek. Under vecka 17, 22-26 april, har  landstingsanställda i Lycksele, Skellefteå och Umeå tillfälle att få veta mer genom att besöka bibliotekens olika arrangemang!

 

Undervisning

$
0
0

Du som är sjukvårdspersonal eller praktikant inom Lycksele eller Skellefteå sjukvård är välkommen att kontakta ditt sjukhusbibliotek om du vill ha hjälp att hitta information inom ditt ämnesområde.

Drop-in

Vill du ha hjälp med att söka i databaser eller att hitta tidskrifter i fulltext? Kom in till oss, ring eller mejla så hjälper vi dig i mån av tid.

Boka en bibliotekarie

Du kan också boka tid med en bibliotekarie för en timmes sökhjälp.

Undervisning

Vi kommer gärna ut till arbetsplatsträffar av olika slag och visar vilka vetenskapliga informationsresurser som landstinget har tillgång till och hur man söker i dem.  Till exempel det kliniska beslutsstödet Best Practice,  EBM-databaser och andra databaser inom olika ämnesområden. Visningen utformas efter era behov.

Beställ informationssökning

Vi utför arbetsrelaterade informationssökningar till anställda inom Lycksele och Skellefteå sjukvård, helst tillsammans med beställaren.

 Kontaktuppgifter Lycksele sjukhusbibliotek

Kontaktuppgifter Skellefteå sjukhusbibliotek

 

Undervisning i Umeå

Finns du inom Umeå sjukvård vänder du dig istället till Medicinska biblioteket vid Umeå universitetsbibliotek.

 

Test av AccessMedicine och AccessSurgery

$
0
0

Västerbottens läns landsting har en testperiod på AccessMedicine och Access Surgery från den 24 april till den 23 juni. De innehåller e-böcker, bilder, videor och animeringar tillgängliga utan inloggning inom landstingets datanät. Läs mer om innehåll och användning i bilagorna till vänster. Information om åtkomst utanför landstingets intranät och mobilt finns på landstingets intranät Linda.

Länk till AccessMedicine

Länk till AccessSurgery

 

Test av Joanna Briggs EBP-databas inom omvårdnad

$
0
0

Databasen innehåller systematiska översikter, sammanfattningar, rekommendationer, patientinformation med mera. Testperiod 2-30 september.

Du kan avgränsa din sökning till olika typer av publikationer och till olika områden inom omvårdnad.

Ansvarig: Joanna Briggs Institute, med ett internationellt forskningssamarbete, som är baserat vid Adelaid Hospital och University of Adelaid i Australien.

Du når databasen utan inloggning inom landstingets intranät.

Länk till mer information inom landstingets intranät


Nytt e-bibliotek efter årsskiftet

$
0
0

Nu får landstingspersonalen i Västerbotten tillgång till ett nytt e-bibliotek.  För närvarande i en preliminär version som kommer att få sin slutliga form under våren 2014.

Teknikbytet innebär att den knapp som länkar till fulltext och/eller beställningsformulär byter utseende. Den nya knappen ser du i bilden ovan.

Länkning sker från de flesta databaser som landstinget har tillgång till inklusive PubMed och Google Scholar. Den gamla sfx-ikonen kan under en övergångsperiod komma att ligga kvar i vissa databaser.

Om problem uppstår, till exempel med tillgång till fulltextartiklar, kontakta

Lena Björkman

Medicinsk bibliotekarie

Kontaktperson för Eira

lena.bjorkman@vll.se

Tel. 0910-771777

SBU upphör med nationell licens för Cochrane Library

$
0
0

En nationell licens har tidigare gett alla invånare i Sverige tillgång till Cochrane Library.   När nu SBU:s finansiering upphör tecknar istället landstinget ett eget avtal. Det medför att databasen bara blir tillgänglig innanför landstingets intranät efter årsskiftet.

Sjukhusbibliotekens vecka

$
0
0

Sjukhusbibliotekens vecka firas runt om i landet som en del i det nationella Eira-samarbetet. I år visar vi VLL:s nya e-bibliotek och Joanna Briggs EBP-databas på sjukhusbiblioteken i Lycksele och Skellefteå.

VLL:s e-bibliotek innehåller en Google-liknande sökfunktion, ämnesindelad databaslista och listor på e-tidskrifter och e-böcker som landstingspersonalen i länet har tillgång till.

Joanna Briggs EBP-databas inom omvårdnad är en ny databas som innehåller sammanfattad forskning som är lätt att hitta i och att förstå.

Se program till vänster.

Nätbaserad visning av Joanna Briggs EBP-databas

$
0
0

__________________________________________________________________________________________

Visningarna sker följande tider

Tisdag 18 november, kl. 10:00 – 11:00 samt 14:00 – 15:00

Onsdag 26 november, kl. 10:00 – 11:00 samt 14:00 – 15:00

För att delta i genomgången behöver du en dator med internetuppkoppling och en telefon. På dagen för genomgången, vänligen klicka på länken:

https://wolterskluweremea.globalmeet.com/HannahZackrisson

På Skellefteå lasarett kan du gå till Sjukhusbiblioteket och delta där om du vill.

__________________________________________________________________________________________

Om GlobalMeet av någon anledning inte kan ringa upp dig – vänligen ring in till mötet själv med följande telefonnummer och gästkod:

Sweden (tollfree)    0200 883 444

Sweden, Stockholm   +46 (0) 8 5066 2770

Guest Passcode           596 315 1784

Varmt välkomna till genomgången hälsar

Hannah Zackrisson, Wolters Kluwer

hannah.zackrisson@wolterskluwer.com

Testperiod på tidskriftsappen BrowZine

$
0
0

Via appen BrowZine, som finns för ipad, iphone och Android, får du tillgång till de tidskrifter som landstinget prenumererar på. Testperioden gäller till och med februari 2015.

Inloggningsuppgifter finns på landstingets intranät Linda. Länk till Linda

Testperiod på det kliniska kunskapsstödet DynaMed Plus

$
0
0

DynaMed Plus är ett evidensbaserat kunskapsstöd för läkare som uppdateras dagligen. Läkemedelsdatabasen Micromedex finns integrerad. För mer information om Dynamed, gå till https://www.dynamed.com/home

För att söka i DynaMed måste du befinna dig innanför landstingets datanät.

Sök i DynaMed Plus

För närvarande har landstinget ett treårigt avtal för en liknande tjänst UpToDate, som löper ut vid årsskiftet 2016/2017.

Skicka in dina synpunkter på DynaMed, jämför gärna med UpToDate, till lena.bjorkman@vll.se

Testperioden pågår till den 31 oktober 2015.

Nytt lätt sätt att få tillgång till e-tidskrifter och databaser utanför landstingsnätet

$
0
0
  1. Ansök om ett konto på http://loginvll.proxive.se Du väljer själv användarnamn och lösenord.
  2. Administratören kontrollerar att du är anställd inom VLL och godkänner din ansökan.
  3. Du får ett bekräftelsemejl och kan börja använda Proxive.

Proxive innehåller alla landstingets e-tidskrifter, databaser och kliniska kunskapsstöd utom UpToDate (där upphandlingen inte medger tillgång utanför landstingsnätet) och Micromedex.

 


Abonnemanget på Best Practice från BMJ upphör

$
0
0

Best Practice från BMJ har tidigare varit en del av basutbudet i Eira-upphandlingen som är gemensam för alla landsting och regioner i Sverige, men från och med nästa år utgår den.

På grund av en kraftigt minskad användning i Västerbotten under året kommer landstinget inte att teckna ett eget abonnemang på Best Practice för 2016.

Har du synpunkter på detta? Kontakta landstingets kontaktperson för Eira lena.bjorkman@vll.se

v 14 – sjukhusbibliotekens vecka

$
0
0

Sjukhusbibliotekens vecka arrangeras på landets alla sjukhusbibliotek med särskilt fokus på den vetenskapliga information i elektronisk form som biblioteken förser sjukvården med. I Lycksele blir det kåseri med musik och drop-in om sjukhusbibliotekets e-resurser. I Skellefteå dyker bibliotekspersonalen upp i Centralhallen, det blir  ”kaffe på maten” drop-in om e-biblioteket och workshop om PubMed. I Umeå kan du ta del av allt som Medicinska biblioteket på NUS erbjuder i form av kurser, klinikbesök med mera.

Läs mer om aktiviteterna i bilagorna till vänster.

Tillsammans för en smartare välfärd genom digitalisering

$
0
0

Här finns material från konferensen ”Tillsammans för en smartare välfärd genom digitalisering” som genomfördes i Skellefteå 170329


Inbjudan och program
 | Deltagare  | Fördjupningsmaterial från SKL att ta del av före konferensen

För mer information kontakta Andreas Skog, projektledare med ansvar för digital kompetens, andreas.skog@regionvasterbotten.se, 0738190863.

Presentationer

Reflektion: Vad är dina förväntningar på dagen?

Video: Anna Pettersson, regiondirektör, hälsar välkommen

Video: Ardalan Shekarabi, civilminster – Digitalt först i det offentliga Sverige

Video: Per Mosseby och Åsa Zetterberg SKL
Video: Madeleine Marklund, Portföljansvarig, Inera
Video: Olof Molander, SKL Kommentus
Presentation:SKL – Tillsammans för en smartare välfärd

Video: Anders Teljebäck, kommunstyrelsens ordförande Västerås kommun
Presentation: Leda digital förändring, Västerås kommun

Video: Kristina Sundin Jonsson – Leda digital förändring, Skellefteå kommun
Presentation: Leda digital förändring, Skellefteå kommun

Video: Anders Sylvan – Leda digital förändring, Västerbottens läns landsting
P
resentation: Leda digital föränding, Landstingsperspektivet

Framgångsfaktorer för digital förändring

Reflektion: Framgångsfaktorer för att leda digital förändring

Video: Kalle Jegers – Digital Transformation i praktiken
Presentation: Digital Transformation i praktiken

Video: Smartare välfärd 2017 – Sammanfattning från rundabordssamtalen

Tar med mig från dagen

Video: Hur går vi vidare i det Digitala Västerbotten? Magnus Rudehäll, digital strateg, Region Västerbotten

Reflektion: Vad tar du med dig från dagen?

Länkar för fördjupning

Digitala Västerbotten, https://regionvasterbotten.se/it/digitala-vasterbotten/
Region Västerbotten arbetar med digitaliseringsfrågor, bland annat genom projektet Digitala Västerbotten

Digitalt försthttp://www.naringsbloggen.se/digitalt-forst/
Regeringskansliets blogg om digitalisering av det offentliga Sverige.

Smartare Välfärd, http://smartarevalfard.se/
SKLs webb med exempel, fakta, analys och vägledning kring hur vi skapar en smartare välfärd med digitaliseringens hjälp. Förtroendevalda delar t ex med sig av sina erfarenheter.

Sveriges nästa IT-kommun, https://www.youtube.com/watch?v=9xlQOoQp_gg
Samtal från Almedalen lett av Joakim Jardenberg, Helsingborg, Olle Wästberg, ordf Demokratiutredningen, Åsa Zetterberg, SKL, Ann Hellenius, Stockholms stad.

LEDA för smartare välfärd, http://skl.se/naringslivarbetedigitalisering/digitalisering/ledningstyrning/ledaforsmartarevalfard.
Förändringsledningsprogram med syfte att öka hastighet, nytta och kvalitet i införandet av digitala lösningar i offentlig sektor. LEDA innehåller två inriktningar: Skola och lärande och Hälsa och omsorg i en digital värld. Seminarier direktsänds, läs mer i facebookgruppen https://www.facebook.com/groups/LEDA.OPEN

Mårten Blix: Hur påverkar digitaliseringen arbetsmarknaden? , https://youtu.be/6cGtuEFP5Do?list=PLeQUWmy3PreMeFspg2J7zK9XXttwKVZw6
Mårten Blix, Institutet för näringslivsforskning, föreläser vid Mötesplats Lycksele om hur digitaliseringen påverkar vår ekonomi och arbetsmarknad.

Facebookgruppen Digital samhällskunskaphttps://www.facebook.com/groups/808613442560855/?fref=ts
Diskuterar digitaliseringens betydelse för samhällsutvecklingen. 

LIKA, självvärderingsverktyg för skola, http://lika.skl.se/ och socialtjänst, http://socialtjanst.ittempen.se/

Statens medieråd: Lär om medier, http://statensmedierad.se/larommedier.365.html
För att kunna fatta medvetna beslut i vår medievardag är idag medie- och informationskunnighet – MIK – en nödvändig kompetens för alla i samhället.

 

Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård

$
0
0

Samverkan vid utskrivning från slutenvård
Den 1 januari 2018 träder en ny lag i kraft: Lagen om samverkan vid utskrivning från hälso- och sjukvård. Syftet med lagen är att patienter som inte längre har behov av den slutna vårdens resurser så snart som möjligt ska kunna lämna slutenvården på ett tryggt sätt.
Just nu pågår en process i länet för att utveckla gemensamma riktlinjer för samverkan. Det gäller exempel rutiner för informationsöverföring, vad som ska vara åtgärdat när en patient skrivs ut från sluten vård, vem som ansvarar för vad och hur patienter ska följas upp. Huvudmännen ska komma överens om när kommunernas betalningsansvar inträder och vilka belopp som kommunerna i sådant fall ska betala, faktureringsrutiner samt hur eventuella tvister ska lösas.

Förändrad planeringsprocess
Den nya lagen föreslår en förändrad planeringsprocess. Samordnad individuell plan (SIP) ska tillämpas, och ska göras när det är bäst för patienten.
De som ska ta över ansvaret för patientens insatser efter utskrivning från slutenvård behöver snabbare än idag få kännedom om det. Primärvården får en ökad delaktighet i patientens vård och planering efter utskrivning. Förhoppningen är att återinläggningar ska minska och ledtider mellan slutenvård och öppenvård och omsorg bli kortare.
När en patient skrivs in i slutenvård, ska den slutna vården inom 24 timmar underrätta patientens hemkommun och den landstingsfinansierade öppna vården om att patienten kan komma att behöva insatser efter utskrivning genom ett inskrivningsmeddelande. Det ska också innehålla en preliminär bedömning om när patienten är utskrivningsklar. Verksamhetschefen för den öppna vårdenheten ska då utse en fast vårdkontakt, som får ansvar för att kalla berörda enheter till samordnad individuell planering.

Kommunen kan endast bli betalningsansvarig om ett inskrivningsmeddelande skickats inom tidsfristen och om patientens fasta kontakt i öppenvården kallat till samordnad individuell planering inom tre dagar efter att patienten bedömts som utskrivningsklar.
Landstinget och länets kommuner kommer att träffa en överenskommelse om hur man lokalt kan hantera frågor kring patienter med behov av vård och omsorg från flera huvudmän för att förbättra utskrivningsprocessen, undvika inläggning på sjukhus samt reglera betalningsansvar.

Uppdragsmål

Uppdraget avslutas den 31/12- 2017 och ska då leverera:

  • Ett avtal mellan landsting och samtliga kommuner kring utskrivningsprocessen
  • Dokumenterade arbetssätt/riktlinjer kopplat till ovanstående överenskommelse

Tidplan

  • Delredovisning av utkast till överenskommelse AC Konsensus 2 juni
  • Slutredovisning AC Konsensus 30/11-2017
  • Slutredovisning LSG 13/12- 2017
  • Formellt slutdatum 2017-12-31

Organisation och kontakt

Länssamordningsgruppen (LSG) är ett samverkansorgan på tjänstepersonsnivå för landstinget och kommunerna i Västerbotten och består av ledande tjänstepersoner från socialtjänsten och landstinget. Länssamordningsgruppen har utsett en regional samordningsgrupp med representanter från både landsting och kommuner, med ansvar att upprätta en samverkansöverenskommelse.
Inom landstinget finns en operativ grupp med representation från olika verksamheter och yrkesgrupper. De bistår landstingets representanter i den regionala samordningsgruppen med sina perspektiv, så att man får en samlad bild av hur den nya lagen kommer att påverka olika verksamheter och vilka åtgärder som behöver vidtas för att uppfylla de krav som ställs.

KONTAKT

Regional samordningsgrupp
Anita Helgesson, strateg Vård och Omsorg, Region Västerbotten
anita.helgesson@regionvasterbotten.se

***
Anna Bergström, strateg, Västerbottens läns landsting
anna.s.bergstrom@vll.se

Kerstin Lagervall, senior konsult
kerstin.lagervall@vll.se

Lena Grundberg, utredare, Västerbottens läns landsting
lena.grundberg@vll.se

Sarah Lundberg, verksamhetschef Äldreomsorg, Skellefteå kommun

 

Viewing all 19 articles
Browse latest View live